top of page

3.

Cinsel Terapi

Cinsel terapi, cinsel fonksiyon sorunları yaşayan birey veya çiftlere yol göstermeyi amaçlayan bilişsel davranışçı bir terapi çeşididir. Cinsel terapistlerin öncelikli amacı bireyleri cinsellik konusunda eğitmektir. Cinsel terapilerde terapist öncelikle cinsel sorun yaşayan kişilere sorular sorarak sorunların kaynağını öğrenmeye çalışır. Eğer sorun fiziksel ise terapist danışanı üroloji veya dahiliyeye yönlendirebilir.

Günümüzde en sık karşılaşılan cinsel sorunlar; cinsel işlev bozuklukları, erken boşalma, vajinismus, orgazm bozuklukları, ağrılı cinsel ilişki, cinsel isteksizlik olarak sıralanabilir. Bu rahatsızlıklar cinsel terapi ile giderilir.

Cinsellik yalnızca penis ve vajina gibi cinsel organlarımızla alakadar değildir. Cinsellik bunlarla birlikte duygu, düşünce ve geçmişten bu yana yerleşmiş inançlarımızın bütünüdür. Bu inançların bir çoğunun hatalı olabildiği bilinmektedir. Vajinusmus gibi cinsel problemlerin tedavisi de oluşumunda rol oynayan nedenlere göre değişebilir. Burada terapist, kişi ile görüşerek problemi meydana getiren ve yerleşmesine neden olan etkenleri birlikte inceler. Sorunun tedavisinde etkili olacak yöntem danışanla ortak bir şekilde belirlenir.

Cinsel terapi dendiğinde ülkemizde en sık rastlanılan rahatsızlık hiç kuşkusuz "vajinismus"tur. Vajinusmus; Vajina girişi çevresindeki kasların istem dışı kasılması sonucu penisin girişinin engellenmesiyle cinsel birlikteliğin gerçekleşmemesi veya ağrılı şekilde gerçekleşmesine denir. Bu durumda kadın, cinsel birlikteliği arzu etmesine rağmen, kadının elinde olmadan gerçekleşen psikolojik bir durumdur. Bu durumun gerçekleştiği an çoğunlukla kadın eşini iter ve bacaklarını kapatmaya çalışır. Böyle olduğu zaman zorla ilişkiye girilmeye çalışılmamalıdır. Eğer zorla ilişkiye girilirse çok ağrılı bir birleşme olur ve bu durum çok sağlıksızdır. Çok acı çekmenin yanı sıra vajinismusunun da daha fazla ilerlemesine neden olur. 

Vajinismusu yaratan en büyük etken kadının bilinçaltında yatan kaygı ve korkudur. Bu kaygı ve korku nedeniyle erkeği vajen bölgesinden uzak tutar, kasılma ve kitleme görülür.

 

Vajinismusun nedenlerini, sonuçlarını, ne yapabileceklerini ve nasıl tedavi edileceğini bilmemek çiftlerin hayal kırıklıkları yaşamalarına neden olur. Bu hayal kırıklığı ile yapılan her olumsuz cinsel birleşme denemesi her iki tarafı da hem psikolojik hem de fiziksel olarak yıpratır. Vajinismus hastası birçok kadın ilişkiye girememekten ötürü kendisini yetersiz hissedip yoğun utanç duygusuna kapılabilir ve sıkıntılarını içlerine atıp paylaşmak istemezler. Durumu başkalarına anlatmak onları rahatsız edebilmektedir. Kadın sıkıntı ve eksiklik duygusu ile suçluluk duymaya başlar ve karamsarlığa düşer. Eşini sevdiği ve istediği halde neden yapamadığını bir türlü anlayamadığı için depresif bir hale düşebilir. Bu durum da yanında başka sıkıntıları getirebilir.

Vajinismus zamana bırakılarak, zorlanarak veya geçmesini bekleyerek düzelebilen bir rahatsızlık değildir. Vajinismus olduğundan şüphelenen her çift derhal tedaviye başlamalıdır. Vajinismus tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Korkulacak veya umutsuzluğa kapılacak bir durum yoktur. Vajinismus tedavisi direkt olarak kadını ilgilendirir gibi görünse de öyle değildir. Sadece kadın değil erkek eşe de tedavi süresince önemli görevler düşecektir. Tedavi süresince eşlerin kliniğe beraber gelmeleri ve erkeğin sürekli eşine destek halinde olması çok önemlidir.

Eğer siz de vajinismusdan şikayetçiyseniz vakit kaybetmeden cinsel terapi almanızı öneririm.

Daha fazla bilgi için => https://www.alikaraomerlioglu.com/bireysel-psikoterapi

Uzman Psikolog Ali Karaömerlioğlu ile direkt görüşmek ve randevu için:​

0553 015 28 19

bottom of page